Son güncelleme 15 Ağustos 2022, 07:15
Evinizde mühendislik ürünü bir parke döşeme kurulumu yapmayı mı düşünüyorsunuz?
Mühendislik parke döşeme akıllıca bir seçimdir ve hızlı aşan masif parke popülerlik içinde. Sadece masif parke gibi görünmesi ve hissettirmesiyle kalmaz, aynı zamanda kendinizin montajı da nispeten basit olabilir. Özel tasarlanmış parke döşeme ile, kurulumdan sonra tahtalarınızı zımparalamanız veya bitirmeniz gerekmez.
Bu, yeni parke döşemenin kendiniz döşenmesiyle ilgili çok sayıda zor işi ve aksamayı azaltır.
Ancak bu, kurulum sürecinde dikkatli olmanız gerekmediği anlamına gelmez. Yeni parke döşemeyi kurmak için doğru adımları izlemezseniz, yanlış gidebilecek pek çok şey var.
Neyse ki, mühendislik parke döşeme kurulumunun yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrendikten sonra, güzel yeni zemininizi sorunsuz bir şekilde kurmaya hazır olacaksınız.
Parke döşemenin döşenmesiyle ilgili en yaygın hatalardan nasıl kaçınılacağını öğrenmek için okumaya devam edin.
Panolarınızı Alıştırmamak
İnsanların parke döşeme yaparken yaptığı en büyük hatalardan biri, tahtalarını iklimlendirmemek.
İklimlendirme tahtaları? Bu ne anlama geliyor?
Tüm parke döşeme türleri bir dereceye kadar nemi emer. Tasarlanmış parke döşeme, nem hasarına daha az eğilimlidir, ancak yine de gözenekli alanlar içerir.
Ahşap gözenekli olduğu için havadaki nem seviyelerine bağlı olarak nemi emer ve kaybeder. Koşullar nemli olduğunda, ahşap nemi emer ve genişler. Koşullar kuru olduğunda ve nem seviyeleri düştüğünde, ahşap nem kaybeder ve büzülür.
Panolarınız evinizdeki ortalama nem seviyelerine alışmazsa, daha fazla olacaktır. genişlemesi veya daralması muhtemel bunları yükledikten sonra. Bu bir sürü soruna neden olabilir.
Sert ahşap levhalar genişlediğinde, bükülebilir ve bükülebilir. Daraldıklarında, bu, döşemenizde iyi bir görünüm olmayan boşlukların ve çatlakların oluşmasına neden olabilir. Dökülen su bu çatlaklara girerse zemininizin bütünlüğünü de tehlikeye atabilir.
Tahtalarınızı alıştırırsanız, mühendislik parke döşeme kurulumunuzdan sonra bu sorunların meydana gelme olasılığı daha az olacaktır.
İyi haber şu ki, iklimlendirme panoları kolay. Tek yapmanız gereken onları evinize getirmek ve en az üç gün oturmalarına izin vermek. Gecikmeyi önleyebilirseniz, bir hafta veya daha fazla oturmalarına izin verebilirsiniz.
Alt Zemininize Yeterince Dikkat Etmemek
İnsanların yaptığı bir diğer yaygın mühendislik parke döşeme hatası, alt zeminlerine yeterince dikkat etmemektir. Bu, özellikle döşemenizi yapıştıracaksanız önemlidir.
Düz, düz bir zemin, tüm panolarınızın her alana yapışmasını sağlayacaktır. Alt zemininizde düzensizlikler varsa, bu, levhaların kalkacağı ve düzgün yapışmanın gerçekleşemeyeceği boşluklar yaratacaktır.
Sonuç? Zamanla bükülebilen yankılı zeminler.
Bunu önlemek için, alt zemini olabildiğince düzleştirdiğinizden emin olun. Çıkıntılar varsa, onlara bir öğütücü veya zımpara almak isteyebilirsiniz. Dipler varsa bunları kendiliğinden yayılan şap veya dolgu ürünü ile doldurabilirsiniz.
Alt Zemininizdeki Nem Seviyesini Ölçmemek
Zemin kurulumlarına hazırlanırken bir diğer önemli adım, alt zemininizdeki nem seviyesini kontrol etmektir.
Alt zemininiz çok nemliyse, nemin bir kısmı tahtalarınıza emilecektir.
Bu, hem mühendislik ürünü parke hem de normal parke zeminler için sorunlu olabilir. İşlenmiş sert ağaç, özellikle alttan devam eden nem emilimine karşı savunmasızdır.
Genel olarak neme karşı daha dayanıklı olmasına rağmen, mühendislik ürünü parke, alttan gelen nemi serbest bırakmakta pek iyi değildir. Bunun nedeni, mühendislik kalaslarının tipik olarak çok suya dayanıklı bir kaplamaya sahip olması ve genellikle masif parkeden daha suya dayanıklı. Bu, suyun üstten kalaslara girmesini engeller, ancak aynı zamanda kalaslardan nemin buharlaşmasını da engeller.
Nemli bir alt zemin üzerine mühendislik ürünü bir parke döşeme montajı yaparsanız, bu eğilme, burkulma, taçlanma, çatlama, çukurlaşma ve uç kaldırmaya neden olabilir.
İnsanların (profesyonel montajcılar dahil) bu hatayı yapmasının en yaygın nedeni, yeni dökülmüş bir döşemenin üzerine döşeme döşemek için acele etmeleridir. Bu, müteahhitlerin zemin kurulumlarına hazırlanırken fazla zamanlarının olmadığı yeni yapılarda ve tam ev tadilatlarında sıklıkla olur.
Bunu önlemek için, etli dökülmüş plakaların tamamen kürlenmesine izin verdiğinizden emin olun.
Zeminin tamamen kürlendiğini düşündüğünüzde, bir nem ölçer ile içeri girin ve nem seviyelerinin, tahtalarınız için üreticinin yönergelerine uygun olduğundan emin olmak için bunları test edin.
Yılın Yanlış Zamanında Tasarlanmış Parke Döşeme Kurulumu Yapmak
Sorunlarla karşılaşmanın bir başka yolu da, yıl boyunca aşırı kuru veya nemli dönemlerde mühendislik parke döşeme montajı yapmaktır.
Parke döşemeyi döşemek için en iyi zaman, bölgeniz için nem seviyelerinin ortalama olduğu zamandır. Yeni parke döşemenizi koşullar çok kuruyken kurarsanız, döşemeler muhtemelen kurulumdan sonra genişleyecektir. Normalden çok daha nemliyse, koşullar ortalamaya döndüğünde muhtemelen küçülürler.
Yanlış Yapıştırıcı Kullanmak
Tahtalarınızı yapışkanla yapıştırmayı tercih ediyorsanız, su içermeyen bir yapışkan ürün arayın. Nemle kürlenen üretan ve silikon yapıştırıcılar, dikkate alınması gereken iki iyi seçenektir.
Su içeren bir yapıştırıcı kullanırsanız, tahtalarınızı emebilir ve yukarıda bahsettiğimiz nemle ilgili sorunların bazılarına neden olabilir.
Kalaslarınızı Önceden Yerleştirmemek
Yeni başlayanların mühendislik parke döşeme montajı sırasında yaptığı bir diğer yaygın hata, tüm kalasları önceden döşememektir. Buna “raf” denir.
Tahtaları önceden yerleştirerek birçok olası sorundan kaçınabilirsiniz.
En yüksek kaliteli mühendislik ürünü parke plakalar bile hafif renk farklılıklarıyla gelir. Tahta yerleşiminizi planlamazsanız, bir alanda birden fazla daha koyu veya daha açık tahta ile sonuçlanabilir. Bu, kurulumunuzun düzensiz ve profesyonelce görünmesini sağlayacaktır.
Bunu önlemek için, açık ve koyu renkli tahtaları zemin alanınızda eşit olarak dağıtmaya çalışın.
Tahtalarınızı rafa koymazsanız ortaya çıkabilecek bir başka sorun da, tahta çizgilerinizin duvarlara tam olarak eşit olmamasıdır.
Odaların çoğu tam kare gibi görünse de, çok azı öyledir. Her zaman, tahtalarınızı döşemeye başladığınızda, tahta kenarlarının uzun çizgilerinin duvar tabanına paralel olmadığı bir noktaya geleceksiniz.
Tahtalarınızı asarsanız, duvarlarınızın ne kadar “kapalı” olduğu hakkında bir fikir edinebilir ve başlangıç noktanız olarak hangi duvarı kullanmak istediğinizi planlayabilirsiniz. Oda nispeten kare ise, genleşme derzindeki düzensizlikleri gizleyebilirsiniz.
Her Panoyu İncelememek
Kusursuz bir mühendislik parke döşeme kurulumu istiyorsanız, kusursuz tahtalarla başlamak isteyeceksiniz. Bu nedenle, her kartı kutudan çıkar çıkmaz incelemeye özen gösterin.
Herhangi bir şekilde hasarlı, ezik veya kusurlu görünüyorsa, üreticiye iade edebilmeniz gerekir.
Panolarınızı Karıştırmamak
Zemininiz boyunca daha açık ve daha koyu tahtaları eşit aralıklarla yerleştirmek hakkında ne söylediğimizi hatırlıyor musunuz?
Profesyonel döşeme kurulum hizmeti şirketlerinin bunu başarmasının bir yolu, tahtaları karıştırmaktır. Her kutudan birkaç tahta alıp diğer kutulara dağıtacaklar.
Bunun nedeni, panoların “çalışır” olarak üretilmesidir. Çoğu koşu, büyük ölçüde tek tip renktedir. Ancak, koşular arasında renk farklılıkları olabilir.
Evinizde geniş bir alana büyük bir mühendislik ürünü parke döşeme kurulumu yapıyorsanız, muhtemelen birden fazla kutuya ihtiyacınız olacaktır. Bazı kutular farklı koşulardan olabilir. Tahtaları karıştırmak, rafları daha hızlı ve daha kolay hale getirir ve farklı renkli tahtaları eşit olarak dağıtmanızı sağlar.
Kompansatör Takmamak
Parke döşemeyi kurarken, tahta kenarlarınız ve duvarlar arasında bir boşluk bırakarak genleşme derzleri eklemeniz çok önemlidir. Süpürgelikleri kurmaya başladığınızda, genişleme boşluğunu kapatabilmeli ve gizleyebilmelidir.
Genişleme boşlukları, döşeme tahtalarının havadaki nem seviyeleri değiştikçe büzülmesine ve genişlemesine izin vermenin anahtarıdır. Tasarlanmış parke döşeme, daha iyi çok boyutlu stabiliteye sahiptir, yani tipik olarak masif parkeden daha az küçülür ve genişler.
Ancak bu, genişleme boşluklarını dahil etmeyi atlamanız gerektiği anlamına gelmez.
Tasarlanmış Parke Döşeme Kurulumunuzla Başa Çıkmaya Hazır mısınız?
Tasarlanmış bir parke zemini kendiniz kurmak, maliyetlerden tasarruf etmenin harika bir yoludur. Sorunsuz bir kurulumun sırrı, başkalarının hatalarından ders almak ve profesyonelleri taklit etmektir. Her zaman tahtalarınızı iklimlendirin, alt zemininizi mükemmel hale getirin, nem için test edin, tahtalarınızı iyi raflayın ve genleşme derzlerini unutmayın.
Ayrıca, kullandığınız yapıştırıcı türüne dikkat ettiğinizden emin olun ve tüm panolarınızı döşemeden önce inceleyin.
Tasarlanmış parke döşeme kurulumunuza başlamaya hazır mısınız?
Eğer öyleyse, doğru yere geldiniz. Burada, pespar.com.com’da, karşılayabileceğiniz fiyatlarla kaliteli döşeme ürünleri stoklarız.
Geniş mühendislik ürünü parke döşeme yelpazemize bugün göz atın.