Duvar, zemin ve tavan kaplaması için levha ve levha çeşitler
Duvar, zemin ve tavan kaplaması için levha ve levha çeşitleri
İnşaat, onarım ve duvar, zemin ve tavan kaplaması için ne tür plakalar mevcuttur? Özellikleri, avantajları ve dezavantajları. Çerçeve evleri örnek alırsak, bu tür evlerin sağlamlığı ve görünümü doğrudan iç ve dış cephe kaplaması için kullanılan panellere bağlıdır. Ayrıca, bitmiş bir kaplamaya veya bir ısı yalıtım katmanına (sandviç panel) sahip panellerin kullanılması, prefabrik bir çerçeve evin inşa edilmesi için zaten kısa olan süreyi önemli ölçüde azaltır.
sunta
suntaTalaşın ağırlığının %6-18’ini oluşturan bağlayıcı termoaktif reçineler ile sıcak pres talaşından yapılır. Reçineler, insanlar için zararlı formaldehit içerdiklerinden çevre açısından güvenli değildir. Bu maddenin içeriğine göre sunta E1 ve E2 sınıflarına ayrılır. Daha çevre dostu E1 sınıfı, çocuk mobilyalarının üretiminde bile kullanılmasına izin verilir. Tamamı astarlı yonga levhaların sağlığa herhangi bir zararı yoktur, sadece açık kenarları zararlı etki gösterir. Yeni teknolojiler, tüm sağlık standartlarına göre güvenli kabul edilen Super E sınıfı levhaların üretilmesini mümkün kılmaktadır. Genel olarak, malzeme yeterince yüksek yoğunluğa, düşük maliyete ve işlenme kolaylığına sahiptir. Sunta levhalar duvarları, çatıları kaplar, bölmeler, zeminler yapar, muşamba ve halı için temel olarak kullanır.

Sunta Sunta
Sunta avantajları :
- çok çeşitli renkler, desenler, kalınlıklar;
- işlenmesi kolay;
- yapısal homojenlik
Sunta dezavantajları:
- özellikle yeniden monte ederken vidaları ve çivileri iyi tutmaz;
- neme karşı savunmasız;
- kanserojenler içerir (örn. melamin).
Mdf
Orta Yoğunlukta Ahşap Panoveya kuru preslenmiş mukavva. İngilizce’den MDF (Orta Yoğunlukta Sunta). Doğal ahşapta bulunan lignin ilavesiyle yüksek sıcaklık ve basınçta kuru presleme ile un haline getirilmiş ağaç yongalarından yapılır. Lignin, bu malzemeyi çevre dostu ve mantarlara ve mikroorganizmalara karşı dirençli hale getirir. MDF levhalar 3 ila 30 mm kalınlıklarda gelir ve plastiklerle lamine edilir, verniklenir veya kaplanır. Nem direnci ve mekanik özellikler açısından MDF, doğal ahşap ve suntadan üstündür. Ayrıca MDF 2 kat daha güçlüdür ve vidaları daha iyi tutar. MDF, iç dekorasyon için, örneğin duvar panelleri veya laminat parke – laminat, mobilya imalatında, hoparlör kabinleri şeklinde kullanılır. MDF yekpare bir yapıya sahiptir,

MDF Orta Yoğunluklu MDF veya Kuru Pres MDF
MDF’nin Avantajları:
- yangına dayanıklılık;
- biyostabilite;
- yüksek güç;
- suntadan daha iyi vida tutar;
- nem direnci suntadan daha yüksektir;
- film ve kaplama kaplama sayesinde geniş renk ve desen seçeneği.
MDF’nin dezavantajları:
- zehirli dumanın salınmasıyla yanar;
- levhaların işlenmesi ve kesilmesi sırasında oluşan toz haline getirilmiş talaş sağlığa zararlıdır.
Alçıpan (alçıpan)
Duvarları, tavanları ve zeminleri, iç bölmeleri ve hatta kemerler, sütunlar, küreler, çok katlı tavan kaplamaları vb. gibi dekoratif unsurları dengelemek için haklı olarak en popüler malzemelerden biri olarak kabul edilir. Alçıpan levhaların ana bileşeni alçı dolgudur ve bu, yapı malzemesinin birçok olumlu özelliğini belirler. Bu nedenle, alçıpan kimyasal olarak inerttir, asitliği yaklaşık olarak insan derisinin asitliğine eşittir, çevreye insanlara zararlı kimyasal bileşikler içermez ve yaymaz. Standart bir tahta %93 alçı dihidrat, %6 karton ve diğer %1 yüzey aktif maddeler, nişasta ve nemden oluşur.
Böylece panellerin kırılgan olması nakliyesini, yüklenmesini ve boşaltılmasını zorlaştırmaktadır. Aynı nedenle GKL, önemli fiziksel zorlamalara dayanamaz ve zeminleri tesviye etmek için önerilmez. Asma alçıpan tavanlar metrekare başına 4 kg’dan fazla olmayan bir ağırlığa dayanabilirken, gergi tavanlar metrekare başına 100 kg’dan fazla bir yük taşıyabilir.

Alçıpan
Basit bir alçıpan tabakasının bir varyasyonu veya daha modern bir modifikasyonu, vinil kaplamalı, boyalı veya lamine alçıpan, alçı vinil veya alçı renkli alçıpandır. Geniş bir dekor seçeneği ile başlangıçta özel bir görünüme sahip olan temelde yeni bir malzeme. Ek bitirme gerektirmeden iç duvar kaplaması, pencere eğimlerinin dikilmesi, bölmeler, vitrinler ve sergi rafları oluşturmak için kullanılır.

Lamine alçıpan, alçı vinil veya alçıpan – vinil kaplama ile yapıştırılmış renkli alçıpan
Bu çevre dostu yanmaz paneller, özel bir karton ile her iki tarafı yapıştırılmış bir alçı levhadır. İdeal bir geometriye sahiptirler ve iç bölmelerin ve dosya tavanlarının yapımında kullanılırlar. 2700 (3000) x 1200 x 12 mm tabakalar halinde sağlanır. Islak (banyo) ve yangın tehlikesi olan (şömine duvarı) odalar için özel markalarda alçıpan üretilmektedir. “Sinyal” renklerinde boyanmışlardır – kırmızı ve yeşil. Yuvarlak duvarların kaplanması için alçıpan ve artırılmış plastisite (kalınlık 6 mm, genişlik 900 mm) vardır. Alçıpan temelinde, ısı yalıtımlı bir poliüretan köpük tabakası (50 mm’ye kadar) ile “sandviç” paneller yapılır. Daha sonra yalıtım ve buhar bariyeri olmadan dış duvarların iç kaplaması için zaten kullanılıyorlar. Bu, inşaat süresini önemli ölçüde azaltır.
Alçıpanın avantajları:
- çevre ve sıhhi güvenlik;
- işlemesi kolay: kes, del;
- yanmaz, ancak önemli ölçüde ısınma ile yok edilir;
Alçıpanın dezavantajları:
- düşük mukavemet, kırılganlık;
- neme dayanıklı bir çeşitte bile neme karşı daha fazla hassasiyet;
- düşük sıcaklıklara ve önemli sıcaklık değişikliklerine tolerans göstermez;
- sadece iç dekorasyon için uygundur.
alçı levha
Alçı levhalar, elektriği iletmeyen ve kokusuz doğal alçıdan zehirli maddeler kullanılmadan yapıldığı için pratik, modern ve çevre dostu bir malzemedir. Alçı levha, tüm yangın güvenliği gereksinimlerini karşılar. Alçı levha, alçı zıvana levhası (PGP), bölmeler, asma tavanlar ve çeşitli dekoratif çıkıntıların yapımında ana malzemedir. Tavanları, duvarları tesviye etmek, iletişim sistemlerini “dikmek” için kullanılır. Alçı levha neme dayanıklı ve standarttır. Normal nemli binalarda standart kullanılır. Nemli odalar için hidrofobik katkılı plakalar tasarlanmıştır. Bu tür plakalar, karakteristik yeşil renkleri ile kolayca ayırt edilir.

Alçı levha, alçı zıvana ve oluklu levha (PGP)
Alçı levhaların avantajları:
- çevre ve sıhhi güvenlik;
- işlemesi kolay: kes, del;
- düşük yanıcı malzeme, yanıcılık sınıfı G1
- nispeten ucuz.
Alçı levhaların dezavantajları:
- düşük mukavemet, kırılganlık;
- neme dayanıklı bir çeşitte bile neme karşı büyük hassasiyet.
Alçı elyaf levha
Alçı elyaf levha (GVL) , mükemmel teknik özelliklere sahip modern, çevre dostu homojen bir malzemedir. Alçı ve selüloz atık kağıt karışımının yarı kuru preslenmesiyle üretilir. Fiziksel özelliklerine göre, alçı elyaf levha oldukça güçlü, katı bir malzemedir ve aynı zamanda refrakter nitelikleri ile de ünlüdür.
Alçı elyaf levha, çok yönlülüğü nedeniyle inşaat sektöründe çok yaygın hale gelmiştir. Yapılarda iç bölme, zemin şapı, asma tavan, duvar kaplaması ve yangından korunma uygulamalarında kullanılır. Zemin için GVL, zemin kaplamasının tabanını ve örneğin ahşap yüzeylerin kaplandığı ve böylece yangına dayanıklılıklarını artıran kaplama seçeneğinin montajına hizmet eden popülerdir. Uygulama alanına bağlı olarak, alçı lifli levhalar iki türe ayrılır: GVLV (neme dayanıklı) ve GVL (sıradan).

Alçı levha. zemin döşeme
Alçı elyaf levhaların avantajları:
- GVL, GKL’ye kıyasla, bileşimde homojen olduğu için herhangi bir yönde testereyle kesmeyi daha kolay tolere eder;
- Selüloz elyafı ile takviye sayesinde daha yüksek mukavemet;
- Artan ses yalıtımı.
Alçı elyaf levhaların dezavantajları :
- GKL’den daha az eğilme mukavemeti;
- İç dekorasyon için GKL’den daha az uygun;
- Boyama öncesi ön işlem ihtiyacı.
Çimento yonga levhalar
Çimentolu yonga levha (CSP) , nemli ve yanıcı alanlarda çerçevelerin ve bölmelerin dış cephe kaplaması için ideal bir malzemedir, her türlü zemin kaplaması için iyi bir tesviye tabanı görevi görür. Sert ve pürüzsüz yüzeye sahip, sıvalı ve fayanslı, demir testeresi ile biçilmiş, yanmaz, nem ve sıcaklık dalgalanmalarına karşı dayanıklıdır. 3600 x 1200 x 10 (12, 16, 20 ve 26) mm tabakalar halinde sağlanır.

Çimento yonga levhalar
kontrplak
Kontrplak, inşaatta yaygın olarak kullanılan en yaygın malzemelerden biridir. Kontrplak, birkaç kat soyulmuş kaplamanın fenol-formaldehit reçineleri ile yapıştırılmasıyla üretilir. Bu amaçla, kural olarak, küçük kalınlıkta huş ağacı veya iğne yapraklı kaplama kullanılır. Bu türlerin seçimi, ormanlarımızdaki geniş dağılımlarından kaynaklanmaktadır: Avrupa, Yeni Zelanda ve diğer bazı ülkelerde meşe, akçaağaç, gürgen ve hatta armut, çeşitli derecelerde kontrplak üretimi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kaplama yapıştırma, yüksek sıcaklıkta basınç altında gerçekleştirilir. Ortaya çıkan tabakalar soğutulur ve kısa bir sertleşmeden sonra 10 veya 20 adetlik paketler halinde toplanır.
Kontrplak üretiminde kullanılan ahşaba ve yapıştırıcıya bağlı olarak şu şekilde sınıflandırılır:
- artırılmış nem direncine sahip kontrplak (FSF)
- orta nem direncine sahip kontrplak (FC)
- fırınlanmış kontrplak (BF)

kontrplak
Lamine kontrplak, bir veya her iki tarafı kağıt reçine kaplama ile kaplanmış kontrplaktır. Bu kaplama, nemin nüfuz etmesini çok etkili bir şekilde önler, aşınmaya ve küf ve mantar oluşumuna karşı oldukça dirençlidir, korozyona ve tahribata karşı dayanıklıdır. Bu tip kontrplak laminasyon nedeniyle oldukça popülerdir. Laminasyon kullanarak, meşe, kavak, akçaağaç, huş ağacı, ceviz, çam ve karaçam altına hemen hemen her deseni veya taklidi uygulayabilirsiniz.

kontrplak lamine
Kontrplak avantajları:
- yüksek çekme ve eğilme mukavemeti;
- mükemmel şekilde kesilmiş, delinmiş ve hem çivi hem de vidalarla sabitlenmiş;
- nispeten ucuz malzeme.
Kontrplak dezavantajları:
- kaplama yapıştırmada kullanılan reçineler oldukça yüksek konsantrasyonda fenolik bileşikler içerir;
- yanıcılık;
Yönlü iplik tahtası
Yönlendirilmiş Yonga Levhası (OSB)0,7 mm kalınlığa ve 140 mm uzunluğa kadar talaşların az miktarda yapışkan reçine kullanılarak yüksek basınç ve sıcaklıkta preslenmesiyle üretilir. OSB levhalar, talaşların dış tabakalarda boylamasına iç tabakalarda ise enlemesine konumlanmasından dolayı sunta ve MDF levhalardan 3 kat daha güçlüdür. OSB bu mukavemeti ile çok esnek bir malzemedir ve inşaat ve bitirme işlerinde mükemmel bir şekilde kullanılır. Çatı aralarına çeşitli kalınlıklarda (6 ila 30 mm) OSB levhaları kaplanır, tavanlar, duvarlar, pürüzlü zeminler, kalıplar, duvar panelleri, çitler ve bunlardan katlanabilir yapılar yapılır. Laminatın altındaki zeminde, genellikle en ince levhalar kullanılır – 6 ve 8 mm kalınlık, yapılar ve daha kalın kalıplar için – 10 mm’den. OSB-3, yüksek nem koşullarında az katlı inşaatlarda kullanılan bu malzemenin daha dayanıklı bir versiyonudur. Ayrıca OSB, orijinal dokusu nedeniyle dekoratörlerin ve tasarımcıların iç dekorasyon için favori bir malzemedir. OSB’den, ankastre mobilyalarda veya duvarlarda tavan veya elemanların oldukça muhteşem bir tasarımı elde edilir.

OSB Odaklı Strand Board
Geleneksel OSB panolarının yanı sıra, 2 veya 4 kenardan yivli dişli uçlara sahip bir pano olan zıvanalı OSB de vardır.

OSB zıvana ve yiv – işlenmiş uç yivli plaka – tarak
OSB’nin Avantajları:
- kullanılan diğer panolara göre güç;
- nem direnci, sunta ve alçı levhadan daha yüksektir;
- geniş boyut aralığı;
- daha ucuz sunta;
- yeniden sürerken bile vidaları iyi tutar.
OSB’nin Dezavantajları:
- yapının heterojenliği nedeniyle suntadan daha kötü işlenir;
- OSB’yi keserken çıkan toz, burun ve gözlerin mukoza zarlarını tahriş eder.
- özellikle neme dayanıklı levhalarda formaldehit içerir.
cam-magnezyum levha
Cam-magnezyum levha veya cam- magnezit levha (SML) beyaz, cam elyafı ile güçlendirilmiş, GVL’den yüzde 40 daha hafif, esnek, dayanıklı, yanmaz, neme dayanıklı. Takviye edici fiberglas ağ sayesinde LSU, üç metreye kadar bir eğrilik yarıçapı ile bükülebilir. Bu kalite, düz olmayan yüzeylerde kullanılmasına izin verir. Yüksek neme dayanıklı nitelikler, yüksek neme sahip odalarda kullanılmasına izin verir. Herhangi bir kaplama malzemesinin plakanın ön tarafına yapıştırılmasına izin verilir. 6mm sac kalınlığı ile 2 saat ateş tutabilmekte, 1500 dereceye kadar ısınmaya dayanabilmektedir. Sac kalınlığı: 3-20 mm.
Cam-magnezyum levha (SML), manyezit ve fiberglas bazlı evrensel bir levha kaplama malzemesidir. Malzemenin üretim teknolojisi ve bileşimi, ona esneklik, güç, yangına dayanıklılık ve neme dayanıklılık gibi nitelikler verir. Nitelikleri, düz olmayan yüzeylerde kullanılmasına izin verir ve montaj ve transfer sırasında sac kırılma olasılığını azaltır. Ayrıca bu malzeme çevre dostudur, zararlı maddeler ve asbest içermez, ısıtıldığında bile zehirli maddeler yaymaz. Alçıpanın aksine, LSU-Premium sınıfı yavaş yanan malzemeleri (NG) ifade eder.
Cam-magnezyum levhanın kapsamı son derece yüksektir. Alçıpanda olduğu gibi, ondan tavanlar, duvarlar ve iç bölmeler yapabilirsiniz. Ayrıca cam-magnezit levhalar yardımıyla yazlık ve evlerin dış cephelerini bitirmek mümkündür. LSU, her türlü son işlem için güvenilir bir temeldir. Yeni malzeme duşlar, saunalar, yüzme havuzları için idealdir – sonuçta cam-magnezyum levha yüksek neme, sıcaklık değişikliklerine ve açık ateşe dayanabilir. LSU’nun yüzeyine çeşitli macunlar, boyalar ve yapıştırıcılar uygulanabilir. Duvar kağıdı, alüminyum kompozit paneller, kaplama, plastik, seramik, cam veya ayna karoları yapıştırabilirsiniz.
Levhaların ön (pürüzsüz) yüzeyi, malzemenin tüm yüzeyinin ön, son dolgusu ve astarı olmadan boyamak, duvar kağıdı yapmak, lamine etmek ve çeşitli dekoratif doku tiplerini uygulamak için tasarlanmıştır. Levhaların arka (pürüzlü) yüzeyi, parça kaplama ve dekoratif malzemeleri (seramik veya fayans, kaplama vb.) veya malzemenin kendisini duvarlara ve zeminlere yapıştırırken, levhaları birbirine yapıştırırken güçlü yapışma için tasarlanmıştır. LSU, hem metalden hem de ahşaptan yapılmış bir bağlantı sistemi üzerine monte edilebilir. Ve ayrıca doğrudan yapıştırıcı ile bina kabuğunun üzerine.
Sıradan cam-magnezyum levhaların yanı sıra , dış kaplamanın çeşitli desen ve kalınlıklarına sahip lamine cam-magnezyum levhalar son zamanlarda giderek daha sık görünmeye başladı.

LSU Cam magnezyum levha, cam manyezit levha veya cam manyezit
Cam manyezitin avantajları:
- Nem direnci – deformasyona uğramaz, şişmez ve özelliklerini kaybetmez;
- Yangına dayanıklılık — manyezit paneller yanıcı olmayan bir malzemedir;
- İyi ses yalıtımı – ses iletimi açısından 12 mm’lik bir panel, on iki milimetrelik bir alçıpan levhanın dört katmanına veya 150 mm kalınlığında bir tuğla duvara karşılık gelir;
- Yüksek mukavemet ve esneklik – 25 cm’den 3 metreye kadar bir eğrilik yarıçapıyla bükülebilir;
- Ahşap veya alçıdan yapılmış benzer levhalardan daha hafiftir;
- Düşük ısı iletkenliği, ek bir yalıtım olarak kullanılabilir;
- Hem dış hem de iç dekorasyon için kullanılabilir.
Cam manyezitin dezavantajları :
- Alçı elyaf levhadan daha kırılgan;
- Derzleri doldururken kimyasal yapıştırıcılar üzerine macun kullanmak gerekir;
- Özellikler, üreticiye ve LSU sınıfına bağlı olarak önemli ölçüde değişir.
Sunta
Sunta , özel bir ağaç lifi (ağaç yünü) ve inorganik bir bağlayıcı (magnezyum bağlayıcı) preslenerek yapılan bir levha malzemesidir. Elyaf, ağaç işleme endüstrisinin atıklarından, ağaç planya makinelerinde işlenmesi sonucunda elde edilir. Sunta levhaların avantajlarından biri, düşük hacimsel ağırlıklarıdır. Sunta yangına dayanıklıdır: talaşlar çimento ile emprenye edilir ve ateşe maruz kaldıklarında üzerlerinde sadece kurum oluşur. Malzeme çeşitli yüzeylere izin verir, çiviler, kendinden kılavuzlu vidalar, dübeller kullanılarak herhangi bir yapıya kolayca tutturulur ve kesilmesi kolaydır.
Sunta , bina yapılarında ve bağıl hava nemi %75’ten yüksek olmayan yapılarda ısı yalıtımı, yapısal ısı yalıtımı ve akustik malzemeler olarak kullanılan, yavaş yanan, biyostabil bir malzemedir.
Geleneksel lif levhalar, bağlayıcı olarak gri çimento kullanılarak 3-5 mm kalınlığında üretilir. Bu levhalar, çatı ve sıvalı bölmeler için çeşitli ısı yalıtımı türleri için kullanılır. Akustik levhalar genellikle ince ağaç yününden (0,75-2 mm) yapılır, bu da görünümünü güzelleştirir, hiçbir şeyle kaplanmaz ve ayrıca iç mekanla uyumlu renklerde renklendirilir veya yerine manyezit veya beyaz çimento kullanılarak yapılır. gri. Kompozit sunta, sert köpük veya mineral lif (mineral silikat yünü) gibi bir orta katman ısı yalıtım malzemesi içeren iki veya üç katmanlı bir paneldir. Orta tabakanın kalınlığı genellikle 15 ila 140 mm arasında değişirken, lif levhanın dış katmanlarının kalınlığı 5 ila 20 mm’dir.

Sunta
Sunta levhaların avantajları:
- Kurulum kolaylığı;
- iyi ısıtıcı;
- Mekanik olarak güçlü;
- Kapsamlı dekoratif olanaklar;
- İyi nem direnci ve yangın direnci;
- ses yalıtımı;
- Hijyen, insan sağlığına ve çevreye zararsızlık;
- Kemirgenleri ve böcekleri bozmaz, çürümez.
Sunta levhaların dezavantajları :
- Düşük eğilme mukavemeti;
- Önemli ağırlık.
Bu malzemeye ekleyeceğiniz bir şey varsa, makale hakkında yorum yapmaktan çekinmeyin. Hatalar veya tutarsızlıklar bulursanız. Belki de bu makalede sunulmayan başka benzer materyalleri biliyorsunuzdur?